Είναι σημαντικό να προσέχετε τον φορητό υπολογιστή σας για να συνεχίσει να δουλεύει σωστά.
Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα θα εξασφαλίσετε πως ο φορητός υπολογιστής σας θα ζήσει περισσότερο και θα απαιτεί λιγότερη συντήρηση. Επιπλέον κάποια από αυτά τα βήματα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ταχύτητα του υπολογιστή σας. Είναι επίσης χρήσιμο να κάνετε έλεγχο στον υπολογιστή σας τακτικά για να αφαιρέσετε τυχόν προβλήματα ή κίνδυνους που μπορεί να έχουν προκληθεί από την καθημερινή χρήση.
Συμβουλές συντήρησης
1
Κρατάτε μακριά τα υγρά από το laptop σας. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να πίνεις καφέ, αναψυκτικό, νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό δίπλα στον υπολογιστή, ατυχήματα μπορούν να συμβούν πολύ εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ποτήρια με καπάκι έτσι ώστε ακόμα κ αν πέσει να μην χυθεί το περιεχόμενο. Το νερό και οποιοδήποτε άλλο υγρό μπορεί να καταστρέψουν τα εσωτερικά μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα. Η λύση είναι απλή : κρατάτε τα ποτά σας μακριά απ’ τον υπολογιστή σας. Ακόμα κ αν εσείς είστε προσεκτικοί κάποιος άλλος μπορεί να χύσει το ποτό σας.
2
Το αντιβιωτικό είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στους ιούς. Ακόμα κ αν ξέρετε τι να κατεβάζετε, μπορεί κ πάλι να έχει ιούς. Αν επιλέξετε να μην έχετε αντιβιωτικό αυξάνετε τις πιθανότητες για προβλήματα με το λογισμικό του υπολογιστή σας. Οι ιοί μπορούν ακόμα και να επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας χαμηλώνοντας την απόδοσή του.
3
Κρατάτε τα φαγητά μακριά απ τον υπολογιστή σας. Μην τρώτε πάνω από το laptop σας, μπορεί να πέσουν ψίχουλα ανάμεσα στα πλήκτρα προσκαλώντας μικρά ζουζούνια ή να βλάψουν τα κυκλώματα του υπολογιστή. Ακόμα χειρότερα ο υπολογιστής θα φαίνεται βρώμικος αν έχει ψίχουλα πάνω.
4
Μην χρησιμοποιείτε τον φορητό υπολογιστή σε δωμάτια που είναι ζώα. Οι τρίχες και η γούνα τους μπορεί να μπουν μέσα στον υπολογιστή και να προκαλέσουν βλάβες. Επιπλέον τα μεγάλα ζώα (π.χ. σκύλος) μπορούν κατά λάθος να βλάψουν τον υπολογιστή ρίχνοντας τον κάτω.
5
Είναι ιδανικό να κρατάτε τον υπολογιστή σας σε ένα καθαρό χωρίς σκόνη δωμάτιο.
6
Πάντα να έχετε καθαρά χέρια όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Τα καθαρά χέρια κάνουν πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε το touchpad και είναι μικρότερο το ρίσκο να αφήσετε βρωμιά ή άλλους λεκέδες στον υπολογιστή σας. Αντιθέτως αν πλένετε τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε το laptop σας θα μειώσετε την βρωμιά που προκαλείται από την επαφή με ιδρώτα και μικρά σωματίδια.
7
Προστατεύεστε την οθόνη του laptop σας. Όταν κλείνετε τον υπολογιστή σας σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχουν μικρά αντικείμενα όπως μολύβια ή ακουστικά πάνω στο πληκτρολόγιο. Αυτά μπορούν να βλάψουν την οθόνη αν το laptop κλείσει πάνω τους, η οθόνη θα γρατζουνιστεί αν το αντικείμενο είναι σκληρό. Κλείστε την οθόνη απαλά κρατώντας την απ τη μέση. Αν την κλείνετε κρατώντας την απ την μια μεριά προκαλείτε πίεση σ αυτή τη μεριά και με τον καιρό μπορεί να στραβώσει ακόμα και να σπάσει. Βέβαια ακόμα και αν η οθόνη σπάσει μπορεί να αντικατασταθεί.
8
Να κρατάτε και να σηκώνετε το laptop σας απ την βάση και όχι απ την οθόνη. Αν σηκώνετε το laptop απ την οθόνη μπορεί να βλάψετε την οθόνη ή τον μηχανισμό που κρατάει την οθόνη στον υπολογιστή. Η οθόνη μπορεί εύκολα να γρατζουνιστεί ή να χαλάσει όταν ασκείται πίεση σ αυτή. Προσέξτε να μην ασκείτε πίεση!
9
Μην τραβάτε το καλώδιο της τροφοδοσίας. Το να τραβάτε το καλώδιο για να το βγάλετε απ την πρίζα αντί για το βύσμα μπορεί να σπάσει το καλώδιο. Ακόμα αν το καλώδιο βρίσκεται κοντά στα πόδια σας προσέξτε μην το κλωτσήσετε κατά λάθος, γενικά προσέχετε μην χτυπήσετε πάνω στο βύσμα γιατί μπορεί να το χαλαρώστε ακόμα και να το σπάσετε.
10
Προσέχετε να μην πατήσετε το καλώδιο με τα ροδάκια της καρέκλας. Κολλήστε το καλώδιο στο γραφείο σας με ταινία.
11
Σιγουρευτείτε ότι συνδέετε τις περιφερειακές συσκευές στα σωστά βύσματα. Πάντα να κοιτάτε τα σύμβολα στο laptop σας προσεκτικά πριν συνδέσετε οποιαδήποτε συσκευή. Το να συνδέσετε μια συσκευή στο λάθος βύσμα μπορεί να βλάψει το βύσμα κάνοντας αδύνατο να τις χρησιμοποιήσετε ξανά. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε σημασία σε αυτό το βήμα.
12
Να χρησιμοποιείτε τους δίσκους CD με προσοχή. Όταν βγάζετε ένα CD απ το laptop σας μπορεί πολύ εύκολα να σπάσει ή να πέσει κάτω, μην είστε απρόσεκτοι. Αν δεν το ξαναβάλετε στο laptop, βάλτε το πάλι πίσω στο κουτί του ή την θήκη του.
13
Να βάζετε τα CD στο laptop προσεκτικά και με τη σωστή γωνία. Αν πιέζετε το CD με πολύ δύναμη μπορεί να το σφηνώσετε.
14
Σιγουρευτείτε αν τυχόν ετικέτες πάνω στο CD ή στο DVD που εισάγετε δεν είναι χαλαρές. Αν βάλετε κάποιο τέτοιο CD ή DVD στο laptop σας μπορεί να κολλήσει μέσα. Μην επιχειρήστε να βάλετε μικρότερα CD γιατί μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή μόνιμα.
15
Μην εκθέτετε το laptop σας σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Όταν βάζετε το laptop σας στο σπίτι τον χειμώνα μην το ανοίξετε κατευθείαν. Αφήστε το λίγη ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα αποφύγετε πιθανές βλάβες στον δίσκο. Αποφύγετε και την ζέστη από την ήλιο επίσης.
16
Μην αφήνετε το laptop σας στο αυτοκίνητο. Όχι μόνο οι μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή αλλά και ένα laptop ή απλά η τσάντα του laptop μπορεί να γίνουν στόχος για κλοπή.
17
Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά έναν τεχνικό προκειμένου να καθαριστεί εσωτερικά το laptop σας. Η σκόνη που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του υπολογιστή μειώνει την απόδοση των ανεμιστήρων και αφήνει τη θερμότητα να καταστρέψει τη μητρική. Συστήνεται αυτή η εργασία να γίνεται πριν τους καλοκαιρινούς μήνες όπου είναι πιο εύκολο να ανέβει η θερμοκρασία του υπολογιστή.
18
Αποφεύγετε να ακουμπάτε βάρια αντικείμενα, όπως βιβλία, πάνω στο laptop σας. Αν το κάνετε πιέζετε την οθόνη πάνω στο πληκτρολόγιο και μπορεί να την βλάψετε. Ακόμα πιέζετε την θύρα CD-ROM και τελικά θα σπάσει.
19
Να χρησιμοποιείται τσάντα κατάλληλου μεγέθους για το laptop σας. Όποτε χρειάζεται να το μεταφέρετε το laptop σας με κάποια τσάντα ή θήκη που έχετε φτιάξει μόνοι σας σιγουρευτείτε πως είναι αρκετά μεγάλη για να κρατήσει το laptop. Έτσι θα αποφύγετε γρατζουνιές και πιέσεις.
20
Αγοράστε μια ειδική τσάντα μεταφοράς για το laptop σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας κατά τις μεταφορές.
21
Να χρησιμοποιείτε κ να αποθηκεύετε το laptop σας σε καλά αεριζόμενους χώρους. Όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή κάντε το σε χώρους που έχουν συνεχή ανανέωση του αέρα. Πολλοί άνθρωποι χαλάνε τον υπολογιστή τους επειδή τον χρησιμοποιούν σε κλειστούς χώρους και έτσι προκαλούν υπερθέρμανση.
22
Χρησιμοποιείτε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να καθαρίζετε τους αεραγωγούς. Αν μαζέψουν σκόνη και τρίχες και βουλώσουν η ροή του αέρα μειώνετε κ έτσι ο υπολογιστής υπερθερμαίνεται.
23
Προσπαθήστε να έχετε το laptop σας σε μια επίπεδη καθαρή επιφάνεια. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν βλάβες στον υπολογιστή σας. Είναι δύσκολο να το κάνετε αν είστε έξω με το laptop αλλά αν υπάρχει επίπεδη επιφάνεια διαθέσιμη βάλτε εκεί πάνω το laptop.
24
Μην χρησιμοποιείτε το laptop στο κρεβάτι. Η συνεχής χρήση του laptop στο κρεβάτι θα κάνει τους ανεμιστήρες να μαζέψουν σκόνη και μικροσωματίδια απ το κρεβάτι και τελικά θα βουλώσουν με αποτέλεσμα ο υπολογιστής σας να χρειαστεί πιο γρήγορα καθάρισμα.
25
Πάντα να ελέγχετε ότι ο υπολογιστής σας δεν έχει πολλά προγράμματα να τρέχουν ταυτόχρονα γιατί θα «τρώνε» πολύτιμη μνήμη που χρειάζεται όταν παίζετε κάποιο παιχνίδι ή εκτελείτε κάποια σημαντική διεργασία.
26
Σιγουρευτείτε όταν κατεβάζετε κάτι ότι δεν κατεβάζετε ανεπιθύμητους installers που συνήθως υπάρχουν για να εγκαταστήσουν ανεπιθύμητα λογισμικά και οι οποίοι εμφανίζονται σαν δωρεάν υλικό για το αρχείο που κατεβάζετε.
27
Είναι χρήσιμο να έχετε εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα «καθαρισμού» σαν το c cleaner για να έχετε τον υπολογιστή σας καθαρό από άχρηστα προγράμματα και κακόβουλο λογισμικό.
28
Αν είναι δυνατό να κάνετε format κάθε 2 με 3 χρόνια. Αυτό θα βοηθήσει πολύ τον υπολογιστή σας να ξεκινήσει απ την αρχή και θα τα κρατάτε όλα οργανωμένα και αποτελεσματικά.
29
Αν έχετε κάποιο μηχάνημα με λίγη μνήμη μην μπείτε στον κόπο να κατεβάσετε προγράμματα για να επιταχύνετε τον επεξεργαστή σας. Καλύτερα είναι να αλλάξετε σκληρό δίσκο και να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας για να έχετε λίγη περισσότερη μνήμη.
30
Στη περίπτωση που χρειαζόμαστε περισσότερη RAM σε laptop με windows, υπάρχει η επιλογή του windows ready boost που μας δίνει καταχωρημένο χώρο (σε σκληρό/SSD ή εξωτερική μονάδα αποθήκευσης) για χρήση σαν εικονική μνήμη, αντί να παραμένουμε περιορισμένοι στο μέγεθος της εσωτερικής μνήμης του μηχανήματος.
31
Μην προσπαθείτε να τρέξετε μεγάλα ή μη υποστηριζόμενα αρχεία multimedia στον Η/Υ στη περίπτωση που το μηχάνημα δεν καλύπτει τις απαιτήσεις συστήματος, αφού συνήθως έτσι καταστρέφεται ο υπολογιστής με τον χρόνο.
32
Είναι καλή πρακτική να επισκεπτόμαστε το κοντινότερο γραφείο επισκευής υπολογιστών για ένα ολοκληρωμένο σέρβις για να λύσουμε ότι προβλήματα έχουμε.
33
Δίνουμε προσοχή στη σκόνη που μπορεί να φράξει τις διόδους απαγωγής της θερμότητας του laptop και να το ζεστάνει δημιουργώντας του πρόβλημα .